10 tipp nyomtató vásárlásához

Mint manapság bármilyen IT eszköz vásárlása esetén, a nyomtató kiválasztásakor is számtalan lehetőséggel találjuk magunkat szemben, ezért összeszedtünk 10 támpontot, Ami segít a legmegfelelőbb megoldás megtalálásában.

1: Az egyik legfontosabb tényező, hogy az eszközt hol tudjuk elhelyezni. Hiába tetszetősek egy gép funkciói, ár/érték aránya, ha a telepítéséhez és üzemszerű hűtéséhez szükséges hely nem áll rendelkezésre. Mérjük fel lehetőségeinket, nagyban segít leszűkíteni az alkalmas nyomtatók körét. Szerencsére a kisebb méret miatt nem kell lemondani a professzionális irodai felhasználásról, Az új TASKalfa A4-es MFP készülékek ennek szellemében készültek.

2: Vegyük számba az eddig használt megoldásokat. Ha nem szeretne külön eszközöket használni minden feladatra, akkor érdemes multi funkciós, MFP nyomtatót választania mellyel kiválthat több, esetenként nehezen összehangolható berendezést. Helyet és elektromos energiát is megspórolhat, Valamint a szükséges kellékanyagok listáját is rövidítheti, ha csak egy eszközhöz kell őket beszereznie.

kyocera-nyomtato.JPG

3: Egyre nagyobb hangsúlyt kell fektetnünk fejlődő világunkban az információ biztonságra. Digitalizált dokumentumaink folyamatosan magasabb kockázati tényezőt jelenthetnek, ezért bizonyosodjunk meg róla hogy a kiválasztott eszköz (mfp esetén) képes-e biztonságos csatornákon keresztül eljuttatni elkészült e-dokumentumainkat digitális eszközeinkre. Ennek megfelelően hasznos ha a gyártó több platformon biztosít saját dokumentumkezelési megoldásokat.

4: Költségeink és ekológiai lábnyomunk csökkentése érdekében fontos hogy eszközeink teljesítményükhöz képest alacsony villamos energia fogyasztással és energiatakarékos funkciókkal rendelkezzenek. figyeljünk oda, hasonló paraméterekkel rendelkező gépek esetén is lehetnek nagy különbségek.

5: Gondolkodjunk előre. Lehet hogy most nincs szükségünk pár kiegészítőre, extra funkciókra, de az igényekben fellépő változásokra felkészülhetünk, ha olyan eszközt választunk ami bővíthető, átalakítható. Lehet szó akár belső memóriáról, merevlemezről, vagy akár plusz dokumentum adagolóról, azonosításhoz kártyaolvasóról.

6: Nézzünk utána, van-e szakszerviz hálózat ahol értenek a kiszemelt nyomtatókhoz, valamint online támogatást nyújt-e a Magyar gyártói képviselet. Nagyban megkönnyíti az üzemeltetést, vagy az összetett informatikai rendszerekbe történő telepítést, ha nem vagyunk magunkra utalva a problémák megoldásában.

7: A nyomtatók, illetve multifunkciós eszközök esetében örök kérdés, Tintasugaras, vagy Lézer eszköz legyen. A tintasugaras eszközök vételára vonzó lehet, viszont jóval magasabb az üzemelési költségük és kevésbé tiszta működésűek egy Lézeres géphez viszonyítva. Lézer nyomtató esetében mindenképp figyeljünk oda a gyártó által meghatározott kellékanyagok kiadósságára. A toner ár/nyomatszám arány fontosabb a kellék darabáránál, nem kell félnünk a nagy kapacitású tonerektől, a tintasugaras eszközöktől eltérően nem fog beszáradni a festék, nem áll be hosszabb állás alkalmával sem.

kyocera-nyomtatas-tintasugaras.jpg

9: Nézzük meg hogy a gyártó milyen papír típusokat ajánl a nyomtatóhoz. Bizonyos típusok kifejezetten érzékenyek a nem megfelelő vastagságú/anyag összetételű papírokra.

10: Érdemes átgondolni, hogy az eszköz tervezett életciklusa alatt mekkora kiadással jár számunkra a beszerzése és üzemeltetése. (Kellékanyagok utántöltése, karbantartás, esetleges modul csere) Bonyolultabb felépítésű eszköz, vagy nagy példányszámú nyomatkészítés esetén, például gyakran jóval kedvezőbb konstrukcióban tud bérelni vásárlás helyett, az üzemeltetés nyűgjeitől mentesülve. Mielőtt döntene, mindenképp végezzen kalkulációkat.