Egy példamutató üzleti koncepció - KYOCERA nyomtatók

Egy példamutató üzleti koncepció

Nem is olyan régen az egész világ folyamatosan a halogénezett szénhidrogénekről, üvegházhatást keltő gázokról, aeroszolokról és az ózonrétegről beszélt. A legfőbb vita tárgyát az ózonréteg gyengülését okozó anyagok képezték, miközben a kutatók folyamatosan bizonyították, hogy valójában mennyire is károsak ezek az anyagok.

Az idén 30. évfordulóját ünneplő Montreali Egyezmény – egy 191 ország által aláírt nemzetközi megállapodás - fő célkitűzése a halogénezett szénhidrogének és az ózonréteget károsító vegyi anyagok gyártásának megállítása volt. Ez sikerült is, hiszen a helyzet javult, ám míg az ózont odafent védenünk kell, a közvetlen környezetünkben meg kell akadályoznunk a termelődését. Ez azt jelenti, hogy az ózont termelő eszközeink (pl. nyomtatók) ózonkibocsátásával foglalkoznunk kell.

Köztudott, hogy az ózon egy üvegházhatást kiváltó gáz, ami hozzájárul a globális felmelegedéshez, ám kevesen vannak tisztában a ténnyel – pedig fontos egy irodai környezetben - , hogy az ózon egyúttal levegőszennyező anyag is, amely szembe, bőrre kerülve irritációt okoz!

 asd.jpg

 

Ózonmentes

A jó hír az, hogy léteznek megoldások! A KYOCERA Document Solutions határozott elkötelezettséget mutatva az egészségesebb munkakörnyezet felé, kifejlesztett egy technológiát, melynek eredménye az ózonmentes nyomtató.

A megoldás alapja – anélkül, hogy túlságosan beleásnánk magunkat a technikába –, hogy a pozitív töltést közvetlenül a nyomtató görgőire adjuk, anélkül, hogy a nagyfeszültség áthaladna egy légrétegen (ott ózont termelve). Ezzel a megoldással a KYOCERA -nak sikerült megszüntetnie az ózonkibocsátást. A legtöbb nyomtató a mai napig negatív töltést használ, amely eleve magasabb mennyiségű ózont termel.

További vívmányok

Az ózonmentes megoldás csak egy részét képezi a KYOCERA erőfeszítéseinek, melynek középpontjában a minél inkább környezetbarát és fenntartható nyomtatás megteremtése áll. Ezt a célkitűzést képviseli az ECOSYS koncepció, ami számos kímélő technológiát is lefed (a toner-fogyasztás és az eldobható alkatrészek csökkentése). Véletlen egybeesés folytán a 2017-es év az ECOSYS számára is különleges, ugyanis pontosan 25 évvel ezelőtt – a riói föld-csúccsal egyidejűleg - jelent meg a portfólió első olyan nyomtatója, ami globálisan is megváltoztatta az emberiség gondolkodásmódját a klímaváltozással kapcsolatban.

1982 óta az ECOSYS koncepciónak sikerült nagyon sok mindent elérnie. Általában a legtöbb készüléknek egy komplex toner kazettára van szüksége, tartalmazva a fényérzékeny dobegységet és más, a nyomtatáshoz szükséges mechanikus részeket, amit minden pár ezer oldal után cserélni kell. Ez igen nagymértékű pazarlásnak minősül, így a KYOCERA kifejlesztett egy olyan koncepciót, ahol a dobegység bele van építve a készülékbe, ahelyett hogy egy eldobható alkatrészt jelentene. 

Fenntarthatóság, avagy munkahelyi hatékonyság

Csakúgy, mint a környezeti előnyök, a fenntartható design is további munkahelyi előnyöket jelent. A kevesebb cserélendő alkatrész és a kisebb toner szemcseméret, ami kevesebb energiafelhasználást igényel, csak két példa azon megoldások közül, amit a kategóriájukban legalacsonyabb TCO-val rendelkező KYOCERA készülékek nyújtanak. Sőt mi több, a hosszú-élettartalmú komponensek és nagy kapacitású tonerek, amik sokkal ritkábban szorulnak pótlásra, mint a legtöbb lézernyomtató esetében, csökkentik a munkahelyi leállást és az elvesztegetett órákat.